Bouwer camperbus ziet bedrijf razendsnel groeien

De eerste camperbus die Jorn Hofman (23) met zijn eigen twee handen verbouwde, daar mocht hij nog niet eens zelf in rijden. Hij was toen 15 jaar. “Ik wilde graag mooie dingen maken en al mocht ik de bus niet zelf besturen, ik vond het idee van een campervakantie heel mooi. De vrijheid van zo’n trip.”

Dat gevoel zocht hij op, zodra het kon. Nadat het eerste campertje klaar was, volgde een tweede. Inmiddels is Hofman de trotse eigenaar van zijn eigen bedrijf VAN Jorn (zeg vèhn op zijn Engels) met een kantoorpand van 2000 vierkante meter aan de Duinker­kenstraat in Groningen. Zijn team bestaat nu nog uit acht mensen die de ené na de andere modulaire camper bouwen. Dat zijn kam­peerbussen waarvan klanten het interieur helemaal zelf kunnen samenstellen.

“We zitten hier sinds februari”, zegt Hof­man terwijl hij door de werkplaats loopt. Er staan drie bussen met de achterdeuren open. In eentje zit een bed, in de ander is de keu­ken praktisch compleet en de laatste is nog helemaal leeg. Verder staan overal losse keukenblokken met hippe houten frontjes en kleine kastjes. De leden van zijn team zijn net even aan het lunchen. Op klapstoeltjes zitten ze buiten hun bruine hammetjes te eten. “We zijn het nieuwe pand aan het op­knappen. We willen hier dezelfde sfeer creëren als op het Suikerterrein in de stad. Daar zaten we eerst. Een heel inspirerende plek, maar het werd er te klein.”

Het bedrijf groeide letterlijk uit zijn jasje, waardoor Hofman op zoek moest naar een nieuwe locatie. Hij vond dit grote pand aan de Duinkerkenstraat. De systeemplafonds slopen ze eruit en de boel wordt in gezellige kleuren geverfd. Op het terrein komen plan­ten. Hij hoopt hier uiteindelijk een soort verzamelbedrijfspand van te maken. Ruimte genoeg.

De dromen van VAN-Jorn zijn groot. Het bedrijf verbouwt en verkoopt inmiddels zo’n 25 campers per jaar. Over een paar jaar wil Hofman 150 bussen per jaar maken. “We hebben dit jaar al twintig bussen in de plan­ning. We moeten vooral het productieproces vlot trekken. Groter inkopen, bijvoorbeeld.” Nu is het zo dat wanneer je een camper be­stelt bij Jorn, je ongeveer een halfjaar moet wachten.

Op zijn site heeft hij een programma waar kopers zelf het interieur samenstellen; van de vloeren en muren tot de stoffen en meu­bels. “Het interieur kost tussen de 20.000 en 40.000 euro en daar komt de bus nog over­heen.” Geen goedkoop grapje dus. “Maar in veel gevallen goedkoper dan een traditionele camper. Het grote voordeel is dat als je in de toekomst een nieuwe bus koopt, we de kast­jes en meubels uit de oude en in de nieuwe bus kunnen klikken. De meubels zitten zo in elkaar dat als iets stuk is, we het eenvoudig kunnen repareren.”

Tijdens zijn studie Industrieel Product Ontwerp aan de Hanzehogeschool kwam Hofman op het idee voor de modulaire cam­per. “Traditionele campers zijn eigenlijk heel lelijk. Een soort koelkasten op wielen met glimmend chromen onderdelen. Ik wilde iets maken waarmee je, als je jong bent en een camper koopt, niet meteen het gevoel hebt dat je tachtig bent.” Ongeveer drie jaar gele­den, nog voordat Hofman afstudeerde, werd VAN-Jorn geboren.

De verschillende meubels ontwerpt hij zelf, samen met zijn team. Dat doet hij op basis van eigen ervaringen, maar ontwerpin­spiratie komt ook van klanten. “Zo hebben klanten een baby gekregen. Ze wilden de kleine graag meenemen op reis. Toen heb­ben wij een babybedje ontworpen dat zo in de bus kan worden geklikt.”

Dat klikken werkt zo, in de bus zitten verschillende rails waar de kastjes en derge­lijke in komen te hangen. Kom je bergruimte tekort? Dan kan er een kastje bij. Heb je liever meer vrije ruimte, dan kan er een kastje uit. Wil je een bed in de lengte? Geen probleem. Een bed in de breedte? Ook een optie. “We zijn nu bezig met een bedverbre­der. Daarvoor bouwen we de camper aan de zijkant iets uit. Daarmee wordt de bus hele­maal uniek en krijg je een nog groter bed.”

Campers zijn sinds een paar jaar hartstikke populair, al daalde het aantal nieuw verkoch­te kampeerauto’s volgens BOVAG met 14 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. Die daling is het gevolg van leveringsproblemen, denk onder meer aan de de wereldwijde chiptekorten. Bepaal­de dingen zijn inderdaad moeilijk leverbaar, merkt Hofman. Maar hij komt er niet door in de knel.

Over een tijdje wil hij ook kampeerbussen verhuren. “Maar dat duurt nog even. Dat is een grote investering. We leggen de lat hoog, maar tot nu toe hebben we onze doelen steeds gehaald.”

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.