“Duurzaamheid zit in ons DNA, en dus óók in ons pand”

Duurzaamheid zit in het DNA van de stad-Groningse camperbouwer VAN-Jorn. Niet alleen duurzame campers dus, maar straks ook een volledig duurzaam en gasloos pand. Een isolerend dak, zonnepanelen, warmtepompen, dubbel glas: “ons hele pand krijgt een upgrade”.

VAN-Jorn is een camperbouwer, maar niet zomaar eentje. Klanten kunnen bij VAN-Jorn hun eigen camper samenstellen. Een uniek concept waarbij een zelf ontwikkeld railsysteem, waar van alles aan bevestigd kan worden, de basis vormt. Bankjes, een bed, keuken- en wandmodules, bovenkastjes, lampjes en tafels: met de speciale 3D-module kan iedereen een camper helemaal naar wens en eigen smaak indelen.

VAN-Jorn zag in nog maar vier jaar geleden het levenslicht en sindsdien blijkt het concept een doorslaand succes: alleen al dit jaar produceerde VAN-Jorn 25 ‘customized’ campers. Typerend voor een ‘VAN-Jorn’ is niet alleen het modulaire karakter, maar ook het gebruik van duurzame materialen, zo vertelt eigenaar en oprichter Jorn Hofman. “Zoveel mogelijk hout dus, en géén plastic en fineer.” Maar óók duurzaam in de letterlijke zin van het woord: “alles wat we produceren is van topkwaliteit, kortom: met een zo lang mogelijke levensduur. En omdat het modulair is, is het interieur ook goed te onderhouden, repareren of aanpassen.” Ook worden de busjes, op verzoek, uitgerust met zonnepanelen.

Verouderd en gedateerd gebouw

De groei gaf VAN-Jorn – waar nu gemiddeld tien mensen werken – de kans om eerder dit jaar te verhuizen van het Suikerunieterrein, naar een veel groter pand aan de Duinkerkenstraat 44. Het pand dateert uit de jaren ’70 en voldoet nog aan de energie- en duurzaamheideisen van die tijd. Maar niet meer voor lang. “We zijn hard bezig met het doorvoeren van allerlei energiebesparende en milieu-ontlastende maatregelen.”

Hofman wijst om te begonnen op alle ramen met enkel glas, die nog dit jaar worden vervangen door het isolerende HR+++-glas. Tegelijkertijd wordt ook het dak boven de kantoorruimte – zo’n 1000 vierkante meter in totaal – geïsoleerd. En op het dak boven de loodsen, waar de werk- en productieruimtes zitten, worden 360 zonnepanelen geïnstalleerd. De zelf opgewerkte stroom wordt straks onder andere gebruikt voor de warmtepompen, die dan zorgen voor verwarming en verkoeling van het pand. Als de zon niet schijnt draait het bedrijf op lokale duurzame energie van stads-energiecoöperatie Grunneger Power en Gronings energiebedrijf Energie VanOns.

Subsidies

Het is de bedoeling dat het pand aan de Duinkerkenstraat straks helemaal gasloos is. “Het gasverbruik bedroeg afgelopen jaren gemiddeld zo’n 50.000 euro per jaar, dus de investeringen verdienen zich wel weer terug”, zegt Hofman. Hij noemt een bedrag van 100.000 euro voor de zonnepanelen en doordat veel van het werk zelf uitgevoerd gaat worden kosten het glas en de isolatie kosten gezamenlijk ‘maar’ zo’n 20.000 euro. Een deel van de kosten worden bekostigd met de SDE-subsidie en bij Fonds Het Nieuwe Doen kan Hofman tegen een lage rente kapitaal lenen. Overigens is het de bedoeling dat ongeveer de helft van de opgewekte stroom weer terug verkocht wordt aan het net. “Dat maakt de zonnepanelen een extra rendabele investering.”

Tegelijkertijd met alle energiebesparende maatregelen krijgt het pand ook een ‘cosmetische’ upgrade. “Het hele pand is gestript en verbouwd, en kan daardoor nog heel wat jaren mee.” En ook aan de buitenkant van het pand blijft niets onaangeroerd: de bestrating gaat eruit en maakt plaats voor meerdere ‘groene’ zones met planten, struiken en bloemen. “Beter voor de afvoer van water én verkoelend in de zomer.”

Aan ambities, doelen en plannen dus zeker geen gebrek bij de Groningse camperbouwer. Sterker nog, Hofman heeft een duidelijke stip op de horizon: binnen vijf jaar wil hij voor de inbouw van de campers een complete lijnproductie draaiende hebben, waarmee hij dan zeker 150 campers per jaar kan afleveren.

Jorn en zijn collega Job Hoogendoorn hebben nauw contact gehad met Pieter van Haaren van Groningen Werkt Slim. Ze kregen van hem advies over de mogelijke maatregelen, maar ook wees Van Haaren hen op onder andere de SDE-subsidie, de regelgeving rond verduurzaming en het bestaan van Fonds het Nieuwe Doen, waar Noord-Nederlandse bedrijven en ondernemers terechtkunnen voor financiering.

Op je gemak alles over de Module-VAN lezen? We hebben alles uitgewerkt in een drietal emails. We vertellen je waarom iedere VAN uniek is, nemen je mee in ons verhaal, en vertellen je alles wat je moet weten om je eigen droomcamper samen te kunnen stellen.