Camper keuring

Wet en regelgeving wij weten er het fijne van

Van bus naar camper

Bij de ombouw van een bestelwagen tot camper is het van belang om de gestelde eisen van de RDW en Belastingdienst na te leven. Wij zetten de te doorlopen stappen voor u op een rijtje. 

Stap voor stap

Wanneer de bouw van de camper is afgerond dient de buscamper aangeboden te worden bij de RDW. De RDW voert een technische keuring uit die gericht is op de camper inrichting en het gewicht van de buscamper. Na goedkeuring kunnen de papieren voor aangifte BPM (belasting) voor de douane ingevuld worden. Na betaling van het berekende BPM bedrag krijgt de RDW de papieren van de belastingdienst terug waarna u het nieuwe kenteken van de nu officiële buscamper thuis ontvangt.

Laat het camper avontuur maar beginnen. 

RDW KEURINGSEISEN

De inrichtingseisen die aan de ombouw van een kampeerauto worden gesteld zijn als volgt:

 

De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van ten minste 170 cm over een lengte van ten minste 200 cm en over een breedte van ten minste 90 cm. Indien er geen hoogte van 170 cm behaald wordt dient er een vast verhoogd dak of een hefdak geplaatste te worden. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht.

 

De binnenruimte is voorzien van:

  • Minimaal 2 vaste zitplaatsen. Dit mogen draaibare bestuurder en bijrijder zitplaatsen zijn.

  • Een tafel. De (bevestiging van de) tafel mag zo zijn ontworpen, dat de tafel eenvoudig verwijderd kan worden.

  • Slaapplaatsen voor ten minste 2 personen. Deze slaapplaatsen mogen eventueel met behulp van de zitplaatsen worden gemaakt, echter niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. Als het een tweepersoonsslaapplaats betreft, moet deze ten minste 180 cm lang zijn en ten minste 110 cm breed. Als het 2 afzonderlijke slaapplaatsen zijn, dan moeten beide slaapplaatsen ten minste 180 cm lang zijn en ten minste 60 cm breed.

  • Vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten.

  • Een vast keukenblok met een werkblad van ten minste 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer. Het geheel is bestemd voor gebruik in de binnenruimte.

  • Een vast ingebouwd kooktoestel bestemd voor gebruik in de binnenruimte.

 

BPM

De hoogte van het BPM bedrag dat afgedragen dient te worden is afhankelijk van diverse factoren.

Bij de berekening van het BPM bedrag wordt uitgegaan van de Netto Catalogus Prijs (NCP) van de bestelwagen. De BPM is 40% van de NCP.

Indien er een gebruikte bestelwagen wordt gebruikt voor de ombouw van een camper geldt een kortingsregeling. Het BPM bedrag wordt verminderd met een bepaald percentage. Hoe ouder de bestelwagen hoe hoger het kortings-percentage en hoe minder BPM u betaalt.

Kwarttarief wegenbelasting

Een buscamper die voldoet aan de inrichtingseisen komt in aanmerking voor het kwarttarief van de  motorrijtuigenbelasting (1 kwartaal wegenbelasting betalen, heel jaar rijden)

Het kwarttarief dient bij de RDW aangevraagd te worden.

Verzekeringen

Het verzekeren van uw buscamper kan in veel gevallen het voordeligste via een maatschappij die ervaring heeft met het verzekeren van kampeerauto’s. Aveco Verzekeringen en de NKC zijn gespecialiseerd in het verzekeren van campers, geven goede service en vaak een aantrekkelijke polis.

 

Meer informatie op Aveco: www.kampeerautopolis.nl en op de website van de NKC: www.nkc.nl

Keuring service VAN-Jorn

Het is bij VAN-Jorn mogelijk het keuringstraject te laten uitvoeren. VAN-Jorn regelt het omkeuren, BPM aangifte, en aanvraag van het kwarttarief voor u.

Wat vinden onze klanten er van?

“Dit gesprek was een openbaring; veel kennis, 
kundigheid en meedenkvermogen.”

Iveco Daily

Christiaan Duterloo

Hoe wij werken.

Samen ontwerpen

Samen ontwerpen we de camper die past bij
elk avontuur.

De juiste bus zoeken

Wij zoeken een geschikte
bus voor de ombouw
naar uw camper.

Materiaal en kleuren

We lopen samen nog eens
door het ontwerp en de bus heen, keuzes worden definitief gemaakt.

Inbouw en aflevering

Het team van VAN-Jorn bouwt de camper in met de handige modules.
We leveren de camper af en de reis kan beginnen.

footer nieuw.JPG